Interesant pentru cei care dacă au investit într-un website doresc să aibă o idee generală despre ceea ce ar presupune promovarea acestuia în Google. (listare organică, Google Ads, resurse, costuri, timp)

Da, toate firmele care au investit o sumă semnificativa într-un website, doresc mai devreme sau mai târziu să fie pe prima pagină în Google. Sau măcar in a doua. Pentru că, nu-i asa, oricât de frumos și responsive si optimizat ar fi site-ul, dacă nu-l vede nimeni acesta nu-și atinge scopul și se cheamă că s-a făcut o investiție nerentabila. Pentru cineva din afară, prezența in indexul Google pe o pozitie fruntașă poate fi o chestie simplă, dar nu e.
Concret, să luăm două studii de caz pentru două site-uri noi: a) un site care vinde polițe de asigurare RCA de exemplu, si b) un altul care promovează adezivi industriali Weismann să zicem (brand este fictiv, bineințeles)
Se intră pe Google, se tastează ”RCA ieftin”, sau ”adezivi industriali Weismann”, et voila!, site-ul se regăseste în primele trei pozitii, sau măcar pe prima pagină, e așa simplu ?
Nu prea ! 🙂
Făcând efectiv această căutare pentru cele două seturi de cuvinte cheie constatăm că pentru „RCA ieftin” mai exista o puzderie de site-uri cu același domeniu de activitate în primele 5-10 de pagini, iar pentru „adezivi industriali Weismann” găsim foarte puține, înspre nici unul.
Apoi la o a doua privire observăm că Google oferă înaintea tuturor intrărilor un bloc de reclame marcate cu cuvântul Anunț sau Sponsorizat în caractere bold.
Un bloc asemănător se regăseste și în josul paginii,iar intre acestea sunt frumos afișate într-o anumita ordine restul rezultatelor căutării.
Update. Mai nou Google schimbă afișarea paginată a rezultatelor pe desktop într-o afișare continuă de genul care apare de regulă pe mobile. Calupurile de reclamă plătită apar înserate din când în când pe măsură ce utilizatorul face scroll down. Nu e clar dacă modificarea aceasta va rămâne permanentă sau Google încă experimentează.
Aceste blocuri conțin de fapt reclama plătită la Google de către advertiser (posesorul site-ului) prin programul Google Ads, iar între ele se regăsesc site-urile în ordinea ‘organică’, adică după cum Google gândeste că siturile respective sunt mai valoroase din punct de vedere al conținutului, experienței utilizatorului și a altor cateva sute de criterii pe care numai Google le stie.
Reținem deci că un site poate sa apară pe prima pagina fie intr-un calup publicitar oferit de Google (pe bani !), fie in ordinea naturală zisă ți „organică” in funcție de cum crede Google că un site este mai valoros decât altul.
Cu alte cuvinte un site dacă vrea să apară pe prima pagină, are două alternative:
1 – Să convingă Google că e cel mai bun, frumos, optimizat, popular site din branșă sau
2 – Posesorul site-ului să plătească o anumită sumă pentru poziționarea reclamei în acel calup publicitar, marcat ca Sponsorizat.
Prima opțiune se realizează prin tehnici SEO (Search Engine Optimization) și practic constă în optimizarea sitului prin proceduri indicate de Google (destul de vagi si generice), sau/și prin alte proceduri mai precise identificate de inginerii SEO, dar niciodată confirmate de Google. Practic se studiază modul în care reacționează indexul Google atunci când faci lucruri 🙂 în site, sau în afara lui. Ce fel de lucruri ? Aici se pot vedea câțiva factori de ranking care pot duce o pagină de web pe poziții fruntașe în indexul Google. Se numește promovare organică și nu implică nici o plată efectivă către Google.
Bineințeles serviciile de acest fel nu sunt gratuite și pot costa in funcție de domeniul site-ului, concurența, etc. mai mult sau mai puțin decât dacă ai alege varianta 2.
A doua optiune pare mai simplă: plătesc și obțin rezultate. Este promovare platită sau promovare tip PPC (Pay Per Click) si se face prin intermediul serviciului Google Ads. Dar și aici lucrurile nu sunt chiar simple; trebuie să știu să conduc o campanie publicitară din interfața Google Ads, să generez reclame creative, să targhetez publicul cel mai susceptibil la oferta mea, să definesc zone geografice favorabile, să stabilesc un buget, să licitez eficient pe cuvintele cheia alese. Altfel Google îmi „papă” bugetul fără să obțin rezultatele scontate. Aceste servicii nu sunt gratuite și o firmă de promovare prin Google Ads trebuie și ea platită, deci aici costurile au doua componente, odată taxa pentru Google, apoi tariful pentru cine setează și conduce campania de promovare.
Deci cum facem să obțin un loc decent in index dar să și minimizăm cheltuielile ?
Să pornim de la situatia clasică a unui nou venit în branșă. Să revenim la exemplele de mai sus, un site care vinde RCA-uri și celălalt care promovează adezivi industriali. Amândoi au o problemă comună: concurența.
În piața reală (bineînțeles!), dar și în lumea concurențială a site-urilor de același profil deja indexate în Google.

Primul site: la o căutare după cuvintele cheie ”RCA” sau ”RCA ieftin” Google afisează zeci de site-uri care în listingul organic concurează pentru un loc fruntaș. Există o modalitate ca prin tehnica SEO site-ul nostru să ajungă relativ repede in „organic” în primele locuri ? Puțin probabil și cu cheltuieli mari. Noul venit concurează cu zeci de site-uri cu vechime, bine optimizate și mai ales cu multe referințe in indexul Google, acumulate de-a lungul timpului.
Se poate concura în listingul organic cu acestea ? Nu prea, numai dacă ai eventual un buget cu foarte mulți bani !.Și da, chiar calupurile cu anunțurile plătite la Google sunt bine populate cu intrări – se cheamă ca intrăm intr-un domeniu foarte concurențial.
Al doilea site: la o căutare după „adezivi industriali Weismann” Google găsește (dacă găsește…) max. doi, trei producători/retaileri, printre ei eventual și site-ul nostru dacă a apucat să fie indexat. Site-ul ar putea fi pe un loc fruntaș, nu pentru că ar fi cine știe ce de optimizat, ci mai degrabă pentru că nu mai prea sunt alții producatori în branșa respectivă, căutarea fiind foarte targetată. Pare ok, dar cuvintele cheie după care se caută sunt puțin utilizate (cine știe de Weismann ?) prin urmare nici site-ul nu va fi accesat de prea multe ori. (atenție, brandul Weismann este fictiv, rezultate nu veți găsi mai deloc, dar ați ințeles ideea).
Situații diametral opuse care cer strategii diferite.
A) Deci primul care vinde RCA-uri, nu prea are șanse în listarea organică și va merge pe reclama platită prin programul Google Ads. În paralel va optimiza site-ul, și în timp, dacă chiar oferă servicii de calitate, prin referințele pe care la va câștiga va avansa incet, incet și în poziția din index.
Avantaje: listarea imediată
Dezavantaje: suma investită în apariții poate fi destul de mare și rezultă în urma unei licitații pentru cuvintele cheie după care se dorește listarea, depinde de concurență, a nu se uita că și alte site-uri se pot promova prin Google Ads și cine plătește mai mult câștigă 🙂 ! Necesită înscrierea site-ului în programul Google Ads, setarea campaniei de marketing, licitarea cuvintelor cheie, servicii oferite de regulă de un profesionist care va conduce campania respectivă.
B) Al doilea site, cel cu adezivii industriali ar putea fi deja pe prima pagină (sau a doua), dar căutarea (care include și numele brandului) este foarte specifică și probabil se produce destul de rar, înspre deloc. Administratorul site-ului va încerca prin tehnici SEO să-și lărgească baza de cautare pentru a crește aria de vizibilitate și de expunere. De ex. dacă adezivii respectivi sunt necesari intr-o linie de fabricație specifică, site-ul va fi optimizat și pentru o căutare de genul ‘adezivi pentru podele elastice’, ‘adezivi industriali pentru ambalaje’, sau pur și simplu pentru ‘adezivi industriali’.
Avantaje: pâna la un anumit nivel optimizarea SEO se poate face in house, fără sume suplimentare, doar optimizând conținutul site-ului.
Dezavantaje: în funcție de concurență, extinderea bazei de căutare pentru cuvinte cheie relaționate, dar mai generale, poate sa nu situeze site-ul de la bun început pe locuri fruntașe, și aici trebuiesc investite sume (de regulă rezonabile) pentru servicii SEO profesioniste care să realizeze aceasta.
Deci, în primul caz promovarea se face prin programul Google Ads, în al doilea avem de-a face cu creșterea ‘organica’ a site-ului in index.
De avut în vedere următorul aspect: în urma reclamei plătite site-ul va apare (aproape) instant în calupul publicitar Google (cu condiția îndeplinirii cerințelor de calitate impuse și livrate de o campanie profesionista în Google Ads); in cazul promovarii organice avansul spre pozițiile fruntașe este (mai) lent, un proces care poate dura săptămâni întregi, luni chiar dacă promovarea se face corect.
In concluzie, in funcție de profilul website-ului și de concurență se alege strategia optimă. Pentru început soluția în cele mai multe cazuri este o campanie de promovare în Google Ads pe o perioada limitată pentru apariția imediată in index, o analiză a eficacității la 3-4 luni ( se compară costurile campaniei cu profitul realizat din vânzările online pe durata campaniei) și în funcție de rezultate se continuă campania (sau nu), eventual în paralel cu promovarea în ‘organic’. Oricum este recomandat apelul la profesionisti in promovare SEO pentru realizarea optimă a scopului dorit: minimizarea cheltuielilor și un website care aduce profit.
Nu am insistat pe tehnici de optimizare SEO specifice, dar dacă doriți să vă faceți o idee despre factorii de ranking pentru promovare organica in GOOGLE, vezi acest articol.
Sper ca aceste informatii au fost de folos, pentru detalii suplimentare click aici.
Update 27-09-2023
Pingback: Promovare GOOGLE - factori de ranking, tendințe în 2023