Cum să-ți dotezi site-ul cu un chatbot inteligent ( ChatGPT să zicem) și de ce ai face-o.

 • Post category:AI
 • Post comments:0 Comments

Un exemplu de implementare vezi AICI . Pentru că OpenAI pune la dispozitie un endpoint pentru dezvoltatori. Gratis, deocamdată.

OpenAI, ChatGPT
OpenAI, ChatGPT

ChatGPT a uimit lumea IT (și nu numai) prin capacitatea sa neobișnuită de a genera răspunsuri asemănătoare cu cele umane intr-o conversație cu o persoană fizică.
OpenAI părintele ChatGPT a construit un modelul lingvistic performant care poate dialoga în mod credibil, poate oferi sinteze de informații în mod prietenos, poate scrie programe informatice, poezii, reclame, referate pe baza informațiilor cu care a fost “hrănit” de programatori.
S-au spus vrute și nevrute despre ChatGPT, lucruri adevarate dar și o gramadă de prostii.
Cea mai bună idee e că – dacă te interesează – poți să-l testezi singur la adresa: https://chat.openai.com/auth/login
Trebuie să-ți faci un cont și să ai un pic de noroc să intri – din cauza milioanelor de utilizatori care au dat buzna – și care-l țin un pic cam ocupat :-), și da ChatGPT știe și limba română, eventual din cănd în cănd în conversație să-i reamintești dacă o ia pe engleză sau spaniolă :-). ( Asta se intamplă la fraze scurte, când robotul nu poate detecta automat limba.)
Așa am facut și iată, câteva concluzii foarte pe scurt:

 1. Este o jucarie (deocamdată) uimitoare. Poate răspunde la multe, dacă întrebarile pe care le pui sunt corect formulate, logic și cu precizări care să nu dea naștere la ambiguități.
 2. Nu e nici pe departe malefica inteligență artificială cu care condeierii de scandal de prin media ne amenință; ba uneori e chiar prostuț; de exemplu intrebați-l – ce data e azi ? – Vă las vouă surpriza răspunsului. Hint – datele implementate in ChatGPT se opresc undeva în anul 2021.
 3. Dacă insiști în conversatie, în mod inevitabil vei observa un “limbaj de lemn” în topica frazei, inevitabil până la urmă din cauza caracterului algoritmic al procedurii de “lipire” a cuvintelor in frază.
 4. Prin urmare, cel puțin în această etapă, puteți ignora liniștit puzderia de aplicații de pe Facebook sau aiurea care promit texte, reclame creative la minut, e-book-uri scrise într-o după-masă, advertoriale originale, nu, nici vorbă, acestea pot fi generate de ChatGPT, dar vor fi detectate instant de Google, și în cele din urmă și de public. Eventual dacă AI-ul mai evoluează poate, dar acum nu.
 5. Știe limba română (uneori o recunoaște automat, dar e bine să precizezi că vrei raspunsul în română daca vrei să fi sigur, mai ales la intrebări și cuvinte scurte )
 6. ChatGPT poate fi un excelent instrument de autoinstruire, mai ales pentru începatorii în domeniu. Și aici repet, cu condiția să pui intrebările corect formulate.
 7. ChatGPT nu prea ține minte contextul conversației, prin urmare referirile la întrebarile anterioare pot primi raspunsuri eronate. Într-un experiment l-am intrebat ceva ce știam precis că nu are cum să știe, apoi i-am dat raspunsul și i-am cerut să-l rețină. Mi-a confirmat că da, ok, l-a reținut.
  Am mai schimbat vreo două trei fraze și am repus intrebarea. (de patru ori 🙂 !) De două ori am primit răspuns eronat și odată mi-a spus că nu știe si odata a dat răspunsul corect.
  Deci deocamdată ChatGPT nu reține informație pe parcursul unei conversații decât intr-o mică măsură..
 8. Prin urmare conversația pare mai degrabă un șir de întrebari și răspunsuri de sine stătătoare, decat un dialog axat pe oarece subiect.
 9. ChatGPT poate fi invățat, dar cel mai probabil creatorii lui a diminuat aceste capabilitati pentru conturile gratuite sau casual. Mai mult ca sigur ca aceasta va fi modalitatea prin care ChatGPT va fi monetizat pentru trainerii profesionisti.
 10. In fine, toate cele de mai de sus sunt observații făcute la momentul scrierii articolului, ChatGPT evoluează rapid sub presiunea milioanelor de potențiali clienti și bineînțeles al profitului care se profilează. 🙂 !

Și acum vine partea interesantă.
Imaginează-ți că ai acces la resursele ChatGPT.
Că poți să ‘hrănesti’ inteligența artificială cu informații SPECIFICE despre afacerea ta, cu oferta de produse și servicii, caracteristici tehnice detaliate, modalități și situații de utilizare, cu feedback de la clienți, tips&tricks, cu promoții, discount-uri și servicii speciale, într-un cuvant poți să-l antrenezi să fie un consultant digital, o primă interfață inteligentă între tine și potențialii clienți.

La un preț absolut rezonabil.
Ar putea presta chiar servicii de secretariat.
Da, câteva profesii vor fi pe cale de dispariție, cele repetitive și ‘algoritmice’ și in general “bătătorii de apă-n piuă” de prin birouri vor fi cam pe ducă.
Nu la noi, stați liniștiți, ci în lumea normală. 🙂

Dar un job sigur o sa apară și va avea o mare trecere – meseria de AI Trainer sau antrenorul de inteligență artificială.
Ce legatură au astea cu un website? Simplu, chat-urile obișnuite în spatele cărora stă o persoană umană pot fi inlocuite de un chatbot inteligent. 27/7 fără pauză, 365 de zile pe an. Care oferă informații oricând despre tine, site, serviciile tale, produse ofertă, tot.
La data acestui articol OpenAI pune la dispoziție gratis (sau contra cost pentru ceva facilități în plus) o interfață programabilă care într-o măsură rezonabilă poate fi folosită de oricine cu un cont deschis. Și cu cunoștințe de programare bineințeles.

Un exemplu de implementare la: https://www.3data.ro/cum-sa-integrezi-chatgpt-intr-un-website/?experimental

E ca și cum ai avea propria inteligență artificială accesibilă din propriul site. Sună bine, nu ?
Și probabil va suna și mai bine când aceasta va putea fi “trăinuită” cu profilul, datele și informatiile potrivite despre afacerea ta.

Cînd se va întampla asta ? Judecând după graba cu care Google și Baidu au de gând să-și lanseze propriile motoare de AI, zic că destul de curând. Aproape sigur până la sfarsitul lui 2023.
Mai adaugă un serviciu de voice recognition și deja parcă suntem într-un scenariu de StarTrek.

Intru pe site și zic:
Computer arată-mi toate monitoarele Dell cu diagonala peste 30″, cu ecran LED IPS, curbat și cu prețul sub 2500 lei. A, să fie vândute de Emag și în ordinea crescatoare a prețului te rog. Merci.
Sună bine, nu? Oricum sună mai bine decăt să navighez pe meniuri, filtre sau chiar să tastezi cererea asta într-un câmp de căutare.

Dacă toate astea au fost de interes, dacă vrei să fi pe val și dorești să-ți echipezi site-ul cu un un gateway de access la serviciile ChatGPT, așa cum poate ai vazut la 3DATA aici, contactează-ne și putem discuta. Și bineînțeles orice feedback/sugestie/idee este binevenită.

PS.
O informație de ultimă oră: în graba de a nu rămâne de căruță Google și-a lansat propriul chatbot BARD, dar din nefericire pentru el cu un fakenews. Greșala l-a costat cam 100 de miliarde din capitalizarea de piata la primele tranzacții pe bursă, după gafă.
Răspunsul eronat dat de BARD într-un GIF publicat de Google cu câteva ore înaintea unui eveniment de prezentare a tehnologiei la Paris a fost taxat sever de investitori, după ce informațiile au apărut în mass-media. (de aici)
Asta ca să vă dați seama de amploarea mizei, implicațiile și sumele pe care giganții IT le pun la bătaie pentru dezvoltarea acestei tehnologii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.