WordPress – Pro și Contra

WordPress – the CMS for all seasons

Înainte de a lua decizia de a vă dota afacerea cu un website, ar trebui să aveți o idee despre platforma pe care acesta va fi construit. Întrebați dezvoltatorul pentru a fi in situația de a lua decizia corectă.
Sunt multe posibilitati, de la varianta în care acesta scrie tot site-ul în cod, de la zero, ori folosește un framework precum CodeIgniter sau Laravel pe partea de server sau React, Angular, Vue sau jQuery pe partea de frontend.


Sau foloseste o platforma CMS gen WordPress, Joomla, sau Wix.

În acest articol, vom analiza avantajele și dezavantajele utilizării WordPress.
Pornit ca un mediu de a dezvoltare pentru blog-uri, WordPress a evoluat intr-un sistem de management al conținutului (CMS), și este un software care oferă o interfață prin care

  1. Se pot publica postări pe blogul sau site-ul web și
  2. Se poate gestiona conținutul în general, fără să fie nevoie ca dezvoltatorul să scrie cod de programare.
    Odată instalat WordPress, din panoul de administrare se pot adauga pagini pe site., adăuga postări, defini meniuri, se pot instala plugin-uri, teme și așa mai departe.
  3. Se pot instala plugin-uri pentru a adauga functionalități specifice

Platforma WordPress poate fi descarcata de pe site-ul WordPress.org, este gratuită, și conform licentei GPL/GNL, toate plugin-urile și addon-urile dezvoltate de alte părți pentru WordPress ar trebui să funcționeze sub aceiași licență GPL/GNL. Licența GPL înseamnă că fiecare script scris pentru WordPress și derivatele acestora trebuie să fie gratuit (inclusiv toate pluginurile și temele). Faptul ca in realitate acest lucru nu se întamplă se datorează modului în care dezvoltatorul taxează servicii suplimentare precum actualizarea periodică, servicii de consultanță și intreținere, taxe perfect legale și etice, având în vedere efortul facut pentru dezvoltarea lor.

Avantaje utilizare WordPress

  1. Este ușor de utilizat
    Mai ales pentru non-programatori. Nu necesită cunostinte de programare (asta nu inseamnă că dacă ești profesionist nu poți scrie propriul cod în diverse secțiuni), utilizatorii pot crea pagini, adăuga postări noi, edita postări existente, adăuga plugin-uri și teme și pot face multe altele.
    Există mii de șabloane gata făcute de înaltă calitate pentru diferite tipuri de site-uri. Puteți personaliza unul dintre ele și îl puteți utiliza pentru propriul site web fără a fi nevoie să scrieți o singură linie de cod.
  2. Accesibilitate
    Construirea unui site web pe WordPress este mai ieftină decât construirea unuia de la zero. De exemplu, dacă doriți să configurați un site WordPress, descărcați softul wordpress de pe site, descărcați o temă gratuită (sunt cu miile pe web) și o configurați, cu sectiunile, datele și imaginile dvs. fără cunoștinte de programare.
    3.WordPress are un ecosistem puternic
    Datorita accesibilității platforma domină piata web cu aproape 50% din site-urile existente. Comunitatea este imensă, activă și găsiți un număr enorm de tutoriale și ghiduri pe Google și YouTube care arată procesul pas cu pas pentru efectuarea diferitelor sarcini în WordPress.
  3. WordPress este scalabil și prezintă un înalt grad de flexibilitate.
    Pornit ca o simplă platforma pentru blog-uri, WordPress a evoluat și poate fi folosit pentru orice, de la simple site-uri de broșuri, bloguri și landing pages, până la site-uri complexe de comerț electronic și magazine online. Nu există limită pentru cât de mult conținut publicați pe site-ul dvs. WordPress, cu condiția ca serverul unde este găzduit să fie capabil să îl gestioneze și să il întrețineți în mod regulat.

Dezavantaje utilizare WordPress

  1. WordPress poate fi dificil de intreținut. Datorită actualizarilor necesare pentru a corecta erori sau vulnerabilități vi se cere să efectuați în mod regulat backup-uri și să efectuați alte sarcini de întreținere esențiale pentru a menține site-ul în siguranță și funcțional. Hackerii pot exploata lacunele din site-ul dvs., pot să fure informații sensibile sau să adauge conținut rău intenționat. Prin urmare, dacă nu aveți timp să țineți pasul cu rutinele de întreținere, atunci WordPress ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru dvs.
  2. Probleme de securitate
    WordPress este predispus la hacking. Popularitatea sa îl face ținta predilectă pentru hackeri. De fapt, 75% din toate site-urile web piratate bazate pe CMS sunt construite pe WordPress.
    Hackerii căuta teme sau plugin-uri care au fost piratate și site-urile web care încă le folosesc. Odată ce găsesc o vulnerabilitate în oricare dintre acestea, fura datele sau chiar adăuga conținut rău intenționat, ceea ce duce la consecințe dezastruoase pentru funcționarea site-ului.
  3. Softul care stă la baza funcționării WordPress nu este chiar inovativ. WordPress este un software vechi de 19 ani și, să recunoaștem, multe s-au schimbat în ultimii 19 ani.
    De la apariția WordPress, am asistat și continuăm să asistăm la apariția unor tehnologii noi, de ultimă oră care permit crearea de site-uri web mai rapide și mai performante.
    Nu este un secret pentru nimeni că site-urile web mai rapide au rezultate mai bune decât cele mai lente. Google chiar a precizat că consideră viteza de încărcare o măsură importantă pentru clasarea unui site.
    În medie, majoritatea site-urilor WordPress de astăzi sunt mai lente decât site-urile create cu framework-uri moderne. E posibil totuși utilizarea unor module care imbunătățesc viteza ți performanța site-ului dvs. dar această necesită cunostinte și specialisti. Si prin urmare si… costuri suplimentare. Și nici prea multe module instalate nu are darul de a imbunătăți performanța.

Plugin-ul , o unealtă cu două tăișuri

Cea mai folosită/îndrăgită/controversată facilitate pe care WordPress o oferă este posibilitatea folosirii unor sectiuni de cod instalabile – plugin-urile, care pot rezolva o mulțime de probleme. Există un set de bune practici pe care dezvoltatorii de plugin-uri sunt obligați (teoretic) să la respecte. Ele ușurează enorm viața programatorilor dar – as usual- vin cu un preț. Iar prețul se referă în primul rând la impactul pe care îl are plugin-ul asupra vitezei de încărcare și funcționare a site-ului. De asemenea un plugin trebuie întreținut, adus la ultima versiune pentru a repara eventuale vulnerabilități sau erori și a feri site-ul de atacul hackerilor.

Un mic experiment. Faceți o instalare curată de WP. Testați performanța site-ului la Page Speed Insights. Toți indicatorii sunt pe verde. Instalați o temă oarecare, Astra, OceanWP, Blocksy. Testați din nou performanța. Apoi instalați ceva module pe care mulți le consideră esențiale, iThemes Security, WordFence, Jetpack, Popup Builder, YoastSEO, WPML, Revolution Slider, Contact Form 7 și bineințeles pentru un magazin virtual WooCommerce. Nu toate bineinteles, dar iThemes, YoastSEO, PopupBilder si WooCommerce, să zicem că site-ul va fi un magazin virtual. Testați din nou și așa „în pielea goală” fără date, performanța scade cu 40-50% din valoarea inițială. Sigur există și module care îmbunătățesc performanța prin folosirea cache-ului precum WP Rocket dar – ce să vezi- nu întotdeauna, și necesită oarecari cunoștințe la întreținere și configurare. In plus costă ceva ! 🙂 De fapt toate modulele costă… Aici și aici se găsește o listă cu cele mai ”păcătoase” plugin-uri relativ la impactul negativ asupra performanței.

Câte ceva despre Elementor, Divi și Beaver Builder. Toate sunt de plugin-uri de tip page builder, unelte perfecte pentru a construi un site fără prea mult efort. Toate au un impact extrem de semnificativ asupra resurselor folosite și implicit asupra performanței. Pentru că nu-i așa, vorba cu „no free meal” e perfect valabilă și în acest caz.

Concluzie

În ciuda defectelor sale, WordPress rămâne cel mai popular și utilizat CMS astăzi, deținând o cotă de piață de peste 60% în industria CMS.
Pentru dezvoltarea unui site generalist, fără particularitati deosebite, a unui magazin virtual relativ mic și fără mari pretenții, bine intreținut și configurat, WordPress continuă să fie o soluție convenabilă din punct de vedere al timpului de dezvoltare, costului si găzduirii. Trebuiesc totuși avute în vedere cheltuielile de actualizare și intreținere pentru evitarea problemelor de securitate.
Și da, se poate dezvolta un site fără cunoștinte de programare, fără a scrie o linie de cod, ceea ce îl face foarte popular printre entuziaștii care doresc să-și facă un site de buget, fără investiții semnificative.
Dar pentru un proiect mai complicat, fie alegeți o platformă de programare dedicată ( CodeIgniter, Laravel, React etc), fie mergeți tot pe WordPress, dar aveți în vedere cheltuielile suplimentare de dezvoltare/implementare/testare partea de programare care adresează problemele dvs. specifice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.