Prestashop 1.7.7.4 vs. ThirtyBees 1.3.0

Prestashop 1.7.7.4 vs, ThirtyBees 1.3.0. O scurtă comparație vis a vis de performanță, facilități, usurință in funcționare

In 2016 când versiunea Prestashop 1.7 a aparut, a fost practic un mic(?) dezastru. Articole ca acesta sau acesta scrise de vechi dezvoltatori pe platforma 1.6 au subliniat o mulțime de probleme aduse de noua versiune:

 • fără modulul de One Page Checkout
 • fără modulul de Advanced Stock Management
 • fără implementare Font Awesome
 • fără implementare Ajax Cart Drop Down

Implementarea 1.7 era (și este si acum) un mix de Simphony Framework și vechiul MVC proprietar, folosind Smarty ca template engine. Asta presupune cerințe mai mari de resurse, un hosting mai scump, poate. Viteza ? Nu, în fapt introducerea unor nivele intermediare între cele două implementari poate chiar încetini funcîionarea magazinului virtual. Codul 1.6 nu era grozav, dar macar era stabil și majoritatea bugurilor cunoscute. De altfel platforma 1.7 nu prea a rezolvat nimic din acestea dar, bineințeles a adus altele noi 🙂 . Si de departe, cea mai mare problemă a fost aceea că cele doua versiuni NU ERAU COMPATIBILE !. Asta a lăsat zeci de mii de comercianți blocați la o versiune de soft abandonată, cu singura opțiune refacerea magazinului virtual aproape de la zero pe o platforma 1.7 nesigură, incompletă și plină de erori…
Suntem in 2021 și Prestashop a supraviețuit. Acest lucru nu se datorează neapărat dezvoltatorilor softului ci mai degrabă miilor, zecilor de mii de utilizatori care nu au putut sa-si abandoneze afacerea, și care de voie de nevoie au trebuit să plateasca destul de piperat servicii de upgrade pe versiunea 1.7 in ideea ca lucrurile se vor imbunatati…

Si s-au imbunatatit. Oarecum…

One Page Checkout , sau mă rog aproape, a devenit procedura clasică de checkout. Dacă nu vă place implementarea, cumparați un modul care face treaba mai okay…
Advanced Stock Management, nope, dacă doriți această facilitate cumparați module Prestashop ERP de pe Prestashop Addons – și nu-s de loc ieftine, Prestashop – customer 1-0;
Și mai sunt…
Dupa aproape 6 ani de regândire a arhitecturii, code refactoring și testare, Prestasop 1.7 încă nu este ceea ce a promis de la inceput. Dar zic entuziaștii că este pe drumul bun.

Quasi-esecul 1.7 a deschis în schimb noi oportunități: welcome ThirtyBees !

Un mic grup de dezvoltatori au decis că versiunea de 1.6 încă mai are potențial, au preluat-o și au decis să facă ceea ce vechea echipă de Prestashop 1.6 nu s-a obosit: să optimizeze codul, să elimine bug-urile, să adauge facilitati cerute de ani de dezvoltatori, o implementare mai buna SEO, un blog, o mai bună securitate… Din 2018 de la versiunea 1.0.0 ThirtyBees a ajuns la versiunea 1.3.0 cu ținte ambitioase: viteză, securitate și mai ales, zero known bugs !
Lo o evaluare rapida 1.7 vs. ThirtBees rezultă că:

 • Relativ la securitate si vulnerabilitate Prestashop 1.7 a fost compromis de un malware numit XsamXadoo Bot. Acesta a reușit să uploadeze fișiere care au compromis setările de securitate ale magazinului. Se pare că din cauza unor module precum autoupdater, gamafication, și inca ceva third-party modules. Într-o mișcare inspirată ThhirtyBees, în implementarea lor au eliminat din start aceste module.
 • Parte din facilitățile inițiale 1.6 au fost eliminate sau inlocuite cu variante parțiale, pentru recuperarea lor clientul acum trebuie să cumpere module separate. Pe de de altă parte ThirtyBees au venit cu modificari interesante, precum template definibil la nivel de produs, htmlblock module, sau new hooks.
 • Cod optimizat versus Simphony Framerok impreuna cu vechiul MVC framework. Asta afectează eficiența ăn folosirea resurselor (server, memorie), și in ultimă instanță viteza cu care se mișcă magazinul în mediu real. Clar în favoarea ThirtyBees.
 • Se pare că Prestashop colectează date despre websiturile unde este instalat. Modulul incriminat: gamafication. Nu foarte etic din partea Prestashop. ThirtyBees a eliminat acest modul.
 • Baza de clienti. Aici fără îndoiala Prestashop câțtigă detasat. Numarul imens de teme ți module existente pe piață (ți efortul ți resursele investite în dezvoltarea lor) au asigurat continuitatea în trecerea la 1.7.

Daca ThirtyBees nu vor gasi o soluție pentru ași lărgi baza de clienți, atunci vor avea o problemă. Deți ei spun ca 99% din modulele și temele pentru 1.6 sunt compatibile cu softul lor, în lumea reală acest lucru nu este adevarat. Pe de altă parte multi dezvoltatori, au adaptat modulele proprii de la versiunea de 1.6, la ThirtyBees. Problema e că pe masură ce ThirtyBees evoluează, acesta inevitabil va fi din ce in ce mai puțin compatibil cu 1.6. Deci și eventualele module sau teme vor trebui refactorizate ‘mai mult’. Bineințeles dacă se vor găsi clienți pentru ca acest efort să fie ptofitabil…

Relativ la performanță, dacă la inceput diferentele erau în clar în favoarea ThirtyBees, programatorii de la Prestashop au recuperat substanțial din diferență așa cum arată imaginile de mai jos.

GOOGLE LIGHTHOUSE pe desktop local

lighthouse thirtybees
lighthouse ps17

PAGE SPEED INSIGHTS

page speed insights thirtybees si ps17

GTMETRIX

GTMETRIX rezultate

PINGDOM – Solar Winds

pingdom insights thirtybees

Câteva obsevații:
Testările au fost facute pe instalări ‘curate’ de Prestashop 1.7.7.4 respectiv ThirtyBees 1.2.0

 • In Chrome DevTools Lighthouse pe desktop si mobile
 • In Google PageSpeed Insights
 • In GTMETRIX (London Server)
 • In SOLARWINDS Pigdom

Datorită inerentei variabilități, (încărcare server, viteza rețea) testele au fost reluate de mai multe ori, valorile care se vad sunt cele mai apropiate de o valoare medie calculată.
Se observă ca valorile sunt foarte bune și relativ apropiate, cu ceva avantaj pentru optimizarea SEO a temei implicite pentru 1.7. Dar…
Nu vă lăsați amagiti. In funcție de eventualele particularizari, încarcare imagini, module și teme instalate, punctajul poate să scada dramatic, la chiar mai puțin de jumatate din cele afișate. Timpul mediu de încărcare a unei pagini în zilele noastre trebuie să se încadreze undeva între 2-3 secunde, chiar mai puțin. Mai mult de 4-5 secunde și utilizatorul grăbit își pierde interesul (ce puțin așa zice Google).

Bottom line, cu versiunea 1.7, Prestashop incearcă să intre în categoria ‘băieților mari în e-commerce’, aka Magento. Opinia noastră e că nu a reușit. Încă. Poate cu un sponsor serios (gen eBay cu Magento), cu o schimbare a viziunii asupra softului și arhitecturii, și cu mulți bani învestiți, acest lucru va deveni posibil.
ThirtyBees se confruntă cu o problema lipsei de dezvoltatori pentru teme în special, și pentru module dedicate. Potențialui este urias. ThirtyBees ar putea deveni ceea ce ar fi trebuit să fie Prestashop de la bun inceput: un soft fiabil, versatil, usor configurabil, bugs free si adresabil actorilor in e-commerce de talie mică și medie, adică cam 80% din piața actuală. Și aici reușita depinde de un investitor serios și nu în ultimul rănd de politica de marketing.

La final o căteva sfaturi pentru cei ce doresc să migreze de la Prestashop 1.6 la 1.7.

 • Nu credeți în soluții One Click Upgrade sau module care promit acest lucru. Șansele de a rămane cu ‘bucăți de cod’ incompatibile sunt mari si probabil magazinul o sa crape mai devrene sau mai tarziu.
 • Instalați o veriune curată de 1.7. Exportați vechea bază de date și importați-o în noua instalare 1.7. Dacă aveți probleme și nu știți cum, apelați la un serviciu profesionist. Sunt site-uri specialzate care oferă servicii de genul ăsta, la prețuri decente.
 • Faceți o listă cu modulele thirdparty instalate în vechea versiune de 1.6. Verificați la dezvoltator dacă există update-uri pentru 1.7. De cele mai multe ori, da. Procurați versiunea 1.7, e posibil ca dacă aveți modulul deja cumparat, upgrade-ul să fie gratis.
 • Verificati tema. Idem ca la module, verificați versiunea de 1.7. Daca dezvoltatorul nu o ofera, încercati să găsiți o tema asemanatoare ca design, dar validă 1.7.Verificati la dezvoltator ca noua temă să fie compatibilă cu modulele folosite.
 • Pe noul magazin, cu baza de date transferată, instalați tema și modulele.
 • Între diverse instalari, mai faceți și un backup la magazin. Astfel dacă ceva merge rău, restaurați magazinul de la momentul anterior incidentului și renunțați la modulul culpabil.

La final o sa aveti un Prestashp 1.7 bug free de eventuale incompatibilitati cu 1.6, dar nu si bug free de erorile native ale versiunii curente ! 🙂 Opinia unui dezvoltator de Core Prestashop 1.7 despre problemele și evoluția acestei platforme, o găsiți aici. E interesantă, merită să o citiți 🙂

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.